Vanuit de Europese Kaderrichtlijn water is het doel dat er in 2027 nul emissie is naar het oppervlaktewater. Boerenerven spelen daar een belangrijke rol in en de overheid wil vooruitlopend op de wettelijke verplichtingen de investeringen in emissiearmere erven stimuleren. Het gaat daarbij om emissies die voorkomen uit mest, urine, compost, reinigingsmiddelen, gewasbescherming en veevoer.
FISCAAL VOORDEEL
Vanaf 1-1-2018 kunnen agrariërs met een certificaat voor de Maatlat Schoon Erf in aanmerking komen voor fiscaal voordeel via de MIA/Vamil-regeling. Door allerlei slimme maatregelen te nemen die op elkaar aansluiten kan een agrariër zijn emissie drastisch terugbrengen. En daardoor krijgt heel Nederland schoner oppervlaktewater.
SECTOREN
Met de Maatlat Schoon Erf kunnen agrariërs zich laten certificeren en kan de overheid het emissie-loze erf fiscaal ondersteunen. De sectoren waarvoor criteria zijn ontwikkeld betreffen erven van veehouderij-, akkerbouw-, bloembollenbedrijven, fruit- en boomteelt.
Er zijn criteria ontwikkeld op het gebied van:
DIGITALE TOOL
Met de digitale tool kan een boer de maatregelen ten behoeve van emissiereductie van zijn erf online in kaart kan brengen. Na uitwerking van de maatregelen kan de ondernemer het emissiearme erf digitaal aanmelden voor certificering voor de Maatlat Schoon Erf bij de certificatie instelling van zijn keuze. Voorafgaand aan de certificering moet de ondernemer een certificatiecontract afsluiten met een certificatie instelling.
ONDERSTEUNING
De ontwikkeling van Maatlat Schoon Erf is ontwikkeld met financiële steun van onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen en LTO Nederland.